Integraal Programmeren
Met het thema Integraal Programmeren pakken we het hele Friese energiesysteem en de bijbehorende energie-infrastructuur aan voor duurzame elektriciteit, gassen en warmte.
Met het thema Integraal Programmeren pakken we het hele Friese energiesysteem en de bijbehorende energie-infrastructuur aan voor duurzame elektriciteit, gassen en warmte.
We gaan een flexibel energiesysteem ontwikkelen met voldoende capaciteit. Hiermee kan het in de toekomst onder andere verschillende vormen van duurzame energie leveren, energie opslaan en voldoen aan de energievraag én het aanbod van energie. Door vooruit te denken, vinden we oplossingen voor de complexe uitdagingen in de energietransitie voor de lange termijn.
Lees hier over een klimaatneutraal Nederland in 2050: Nationaal plan energiesysteem (NPE)
We richten ons op de periode van 2030 tot 2050 en dit gaan we doen:
We brengen de energievraag en het energieaanbod van alle sectoren in kaart. Bijvoorbeeld van bedrijven, industrie, landbouw, wonen en mobiliteit.
We bundelen vraag en aanbod van verschillende energievormen, zoals duurzame elektriciteit, gassen en warmte.
We programmeren met de Friese Energietafel gezamenlijk het nieuwe energiesysteem. Dit doen we telkens twee jaar vooruit. Zo kunnen we inspelen op nieuwe ontwikkelingen en inzichten.
We stellen een breed gedragen Energievisie op. Deze beschrijft de uitgangspunten waarmee we in Fryslân een duurzaam en goed werkend energiesysteem gaan ontwerpen. Dit doen we in 3 stappen:
We verzamelen zoveel mogelijk data en informatie van de energievraag en het energieaanbod van verschillende sectoren. Op deze manier beschikken we over feiten en vooruitzichten waar we de Energievisie op kunnen baseren.
Zoveel mogelijk data zijn nu verzameld. Deze zijn gebundeld in het Kennisdocument dat in november 2023 verzonden is naar alle deelnemers van de Friese Energietafel. Het document is een bijlage van de concept-Energievisie.
De Energievisie van Fryslân geeft richting aan de ontwikkeling van een geheel nieuw te ontwikkelen energiesysteem voor 2050. Een systeem zonder gebruik van fossiele brandstoffen en waarbij de gemeenschap meer kan profiteren van de waardetoevoeging ervan. Het energiesysteem wisselt uit met het nationaal energiesysteem en biedt ruimte aan de lokale initiatieven vanuit de mienskip.
De Friese overheden, netbeheerders en de Friese Energie Alliantie (FEA, waarin verschillende maatschappelijke organisaties verenigd zijn) hebben gezamenlijk een energievisie opgesteld over hoe we het Friese energiesysteem duurzaam willen gaan inrichten. Deze is op 10 december 2024 vastgesteld door Gedeputeerde Staten en gepubliceerd. De eerste maanden van 2025 wordt er gewerkt aan het opstellen van de bijbehorende uitvoeringsagenda.
Op basis van de Friese Energievisie en de regio-analyses die in gemeenten zijn gemaakt, heeft de Friese Energietafel voor drie gemeenten/regio’s een gebiedsuitwerking ofwel een ontwikkelpad gemaakt van vraag en aanbod van energie naar de toekomst. Dit is gedaan voor Leeuwarden, Noard-East Fryslân en Harlingen/Waadhoeke. Deze zijn als bijlage opgenomen bij de energievisie. Voor de overige gemeenten gaat dit de komende tijd ook gemaakt worden.
Wil je meer weten over Energie-infrastructuur in Fryslân? Of wil je hierbij betrokken worden? Neem contact op met:
Deze downloads gaan over onderwerpen binnen het thema Integraal Programmeren.