Doorgaan naar content

Gezamenlijke aanpak Friese isolatie-opgave via NIP

In Friesland worden er tot en met 2030 ruim 10.000 koopwoningen met energielabel D, E, F en G geïsoleerd via de Regeling Lokale Aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP).  Isoleren is belangrijk omdat een goed geïsoleerd huis minder energie gebruikt, minder CO2 uitstoot en zorgt voor een lagere energierekening. Bovendien draagt dit bij aan het klimaatdoel om voor 2030 minimaal 55% CO2 te besparen.

Gemeenten kunnen bij het Rijk een aanvraag indienen voor een specifieke uitkering (SPUK) vanuit het NIP. Voor Fryslân is de komende twee jaar 14 miljoen euro beschikbaar.  De Friese Energietafel zorgt voor een integrale aanpak van de aanvragen en voor regie op de uitvoering.  

Nationaal Isolatieprogramma 

Het NIP is opgezet door Het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel van dit programma is om 2,5 miljoen woningen te isoleren in de periode tot en met 2030, met de nadruk op de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen. Hiervoor is 4 miljard euro beschikbaar. Een belangrijke actielijn van het NIP is de isolatie van 750.000 slecht geïsoleerde koopwoningen via gemeenten, via de Regeling Lokale Aanpak.  

Samenwerken 

Door de lokale aanpak van de Friese isolatie-opgave voorkomen we dat er binnen de provincie een wirwar aan regels en verschillende voorwaarden ontstaan en het ontzorgt de gemeenten. De Friese Energietafel heeft daarom een voorzet gedaan om als Friese gemeenten samen te werken op de uitvoer van de Regeling Lokale Aanpak van het NIP. Ook is een format opgesteld dat de Friese gemeenten kunnen gebruiken om hun aanvraag in te dienen bij het Rijk. Bovendien wordt er samengewerkt op onderdelen als de wet natuurbescherming. 

Binnen drie jaar 

In zowel 2023 als 2024 kunnen gemeenten een aanvraag indienen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor de Regeling Lokale aanpak. Nadat de aanvragen zijn toegekend, moeten de betreffende woningen binnen drie jaar zijn geïsoleerd.